Pączki po bawarsku

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • drożdże

    3 dag
  • mleko letnie

    1/4 litra
  • mąka krupczatka

    50 dag
  • masło stopione

    10 dag
  • cukier

    10 dag
  • jajko

    2 szt
  • sól

    1 szczypta
  • starta skórka z cytryny

    1 łyżeczka
  • rodzynki

    15 dag
  • olej

    1 litr
  • cukier puder

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Drożdże wymieszać z łyżką cukru, dodać trochę mleka i mąki, przykryć i odstawić do wyrośnięcia. Mąkę wsypać do miski, dodać cukier, sól, mleko, masło, jajka skórkę cytrynową, wyrośnięty rozczyn. Do ciasta dodać rodzynki. Następnie łyżką nabierać małe porcje ciasta i formować małe kulki, kłaść na stolnicy posypanej mąką. Odstawić na 20 minut. Podgrzać tłuszcz do smażenia. Tłuszcz jest odpowiednio nagrzany, gdy wrzucony kawałek ciasta szybko wypłynie i zrumieni się. Usmażone pączki układać na serwetce w celu osączenia, posypać cukrem pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
ao_12 31.10.2013 20:30
koniecznie będę musiała wypróbować
misia53 11.02.2011 14:53
O, paczusie to ja lubię....
Misia13 05.02.2011 12:18
polecam je naprawde, łatwo zrobic i są pyszne;-)))
Tahitha 05.02.2011 06:12
Pyszne pączusie, :)
ben-ka 03.02.2011 09:36
Śliczne pączusie:)
Nina7 03.02.2011 08:19
super przepis - koniecznie muszę wypróbować:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat