Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pączki pajacyki z nadzieniem wiśniowym

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mleko 1 szklanka
drożdże 50 gram
cukier 3 łyżki
mąka pszenna 500 gram
sól 1 szczypta
cukier waniliowy 1 łyżka
żółtko jajek 4 żółtka
jajko 1 sztuka
margaryna 4 łyżki
spirytus 2 łyżki
smalec 6 kostek
lukier 1 opakowanie
gwiazdki
marmolada wiśniowa 1 słoik

Przepis i sposób przygotowania na: Pączki pajacyki z nadzieniem wiśniowym

Kroki postępowania

1
Lekko podgrzewamy mleko, następnie dodajemy pokruszone na drobne kawałki drożdże, mąkę oraz cukier. Wszystko dokładnie ze sobą mieszamy. Wymieszane składniki musimy umieścić w ciepłym miejscy aby drożdże się spieniły na około 20 minut.
Krok 1 - Pączki pajacyki z nadzieniem wiśniowym foto
2
Całe jajko, 4 żółtka oraz cukier ucieramy na gładką, jasną masę jajeczną. Do miski z przesianą mąką dodajemy spienione rozpuszczone drożdże, masę jajeczną i wszystko dokładnie delikatnie ze sobą mieszamy.
Krok 2 - Pączki pajacyki z nadzieniem wiśniowym foto
3
Po wymieszaniu wszystkich składników wyrabiamy powoli ciasto. Jeżeli ciasto będzie za bardzo gęste możemy dodać odrobinę ciepłego ale nie gorącego mleka.Do wyrobionego i zagniecionego ciasta dodajemy rozpuszczoną i ostudzoną margarynę oraz spirytus. Po ponownym zagnieceniu ciasta do jednolitej konsystencji odstawiamy je na 1,5 h w celu wyrośnięcia.
Krok 3 - Pączki pajacyki z nadzieniem wiśniowym foto
4
Po wyrośnięciu ciasto przekładamy z miski na stolnice, a następnie palcami zaczynamy je wygniatać w celu zniwelowania pęcherzyków powietrza. Ciasto należy rozpłaszczyć na grubość około 2 cm. Foremką w ksztacie pajacyka wycinamy placki. Z resztek ciasta formułujemy kulkę i ponownie rozkładamy ciasto do wycięcia placków.
Krok 4 - Pączki pajacyki z nadzieniem wiśniowym foto
5
Powycinane pajacyki pozostawiamy na około 40 minut w celu ponownego wyrośnięcia powycinanych placuszków.Kostki smalcu należy rozpuścić w frytkownicy do temp. 160 stopni. Placuszki smażymy około 3 minut z każdej strony do uzyskania złocistego koloru.Pączki nie mogą za szybko się smażyć, bo w środku będą jeszcze surowe. Po usmażeniu pączki odsączamy na papierowych ręcznikach.
Krok 5 - Pączki pajacyki z nadzieniem wiśniowym foto
6
Po ostudzeniu pączki nadziewamy marmoladą wiśniową a następnie lukrujemy gotowym lukrem lub przygotowanym przez nas. Smacznego!!
Krok 6 - Pączki pajacyki z nadzieniem wiśniowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

plocia 26.01.2014 15:16
Bardzo fajnie wyglądają i tak jak mówi Pani Misiowa - w końcu nie są okrągłe.
Botwinka 04.03.2013 12:48
bardzo smacznie wyglądają :)
EWI 11.02.2013 21:08
super
EWI 11.02.2013 21:08
super
Alex_M 11.02.2013 11:37
ale slliczne!
aisoglam 11.02.2013 09:15
Bardzo pomysłowe, podobają mi się :)
mysza75 10.02.2013 21:38
Jakie pomysłowe :-)
LoLa 10.02.2013 21:08
Też bym takiego zjadła:)
monisia1977 10.02.2013 15:47
fajny pomysł
PaniMISIOWA 10.02.2013 14:22
w końcu nie okrągłe ;-)
dodi 10.02.2013 14:10
imponujące
Gracer 10.02.2013 13:56
pomysłowo
Bogumiła
Bogumiła 10.02.2013 13:56
z klasą!!!!!!!!!!
gosia56 10.02.2013 13:55
super
Marta1986 10.02.2013 13:52
pycha
Konczi 10.02.2013 13:51
fantastyczne są

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak