pączki II

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    1 kg.
  • cukier

    3/4 szkl.
  • olej

    0,1 l
  • żółtka

    5 szt.
  • mleko

    1/2 l
  • drożdże

    5 dkg
  • sól

    szczypta
  • spirytus

    2 łyżki
  • olej do smażenia

  • marmolada

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

drożdże rozmieszać z małą ilością letniego mleka z dodatkiem łyżeczki cukru,resztę mleka wlać do miski z mąką aby zrobić rozczyn o konsystencji gęstej śmietany gdy podrośnie dodać ubite żółtka z cukrem resztę mąki i sól,wyrobić ciasto,pod koniec dodać olej i cukier waniliowy lub aromat wyrobić i wlać spirytus wymieszać i odstawić do wyrośnięcia po czym odrywać kawałki ciasta i rozciągać na wielkość dłoni na środek nakładać marmoladę sklejać odkładać na ściereczkę wysypaną mąką do wyrośnięcia po czym upiec w rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Wafelek2601 09.07.2013 17:13
najlepsze są takie domowe
caralajna 02.07.2013 06:58
pyszne pączusie
Angelika10 30.07.2011 23:40
Pączki pyszne.
MAR3STA 10.04.2011 22:21
a żal odmówić;)
MAR3STA 10.04.2011 22:21
tak to ja linii nie utrzymam;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat