pączki I

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    1 kg.
  • cukier

    1 szkl
  • margaryna

    4/5 kost.
  • mleko

    1/2 l
  • drożdże

    10 dkg
  • sól

    szczypta
  • Do smażenia

  • smalec

    1/2 kg
  • olej

    1/2 l
  • Do posypania:

  • cukier waniliowy

  • cukier puder

  • marmolada

  • żółtka

    1 szkl.
  • spirytus

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

jajka ubić z cukrem na parze,mąkę przesiać dodać ubite jajka,mleko,sól,roztopiony tłuszcz i wszystko dokładnie wyrobić ręką aż będzie odchodzić,na koniec dodać drożdże rozpuszczone w odrobinie mleka i wyrobić na sam koniec dodać rum lub spirytus i wymieszać,po czym odstawić do wyrośnięcia,następnie wykładać partiami na stolnicę wałkować ciasto grubości palca i wycinać szklanką krążki na każdy nakładać marmoladę i przykryć drugim krążkiem po czym dokładnie sklejać brzegi układać na lnianej ściereczce posypanej mąką by wyrosły,do płaskiego naczynia wlać olej i smalec rozgrzać i piec wyrośnięte pączki z obu stron na złoty kolor,na koniec posypać cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Beata23 07.11.2013 08:59
uwielbiam, pycha
IKrakowianka 20.06.2013 22:14
bardzo smaczne
Wacław 30.04.2013 09:44
takie pączki to mogę jeść czesto :)
ziutula 10.11.2011 09:12
czasem dobre pączki z chęcią zjem...
Angelika10 03.10.2011 23:39
Palce lizać ;)
Izabela/bella81 25.08.2011 08:48
pycha
MAR3STA 10.04.2011 22:18
pycha pączki;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat