Pączki hiszpańskie a'la churros - cytrynowe z lukrem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • woda

    1 szkl.
  • mąka pszenna

    220 g
  • sól

    szczypta
  • masło

    50 g
  • jajka

    2 duże
  • mąka kukurydziana

    2-3 łyżki
  • cytryna

    1 duża
  • olej do smażenia

  • cukier puder

    do lukru
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

W szerokim rondelku zagotować wodę, dodać masło i sól - mieszać, aż masło się rozpuści.
Wsypać mąkę pszenną połączoną z mąką kukurydzianą - mieszać drewnianą łyżką, aż ciasto stanie się jednolite i zacznie odchodzić od brzegów garnka - zdjąć z ognia i odstawić do lekkiego przestygnięcia.
Miksując robotem wbić jajka i dodać drobno startą skórkę z części cytryny do smaku oraz kilka kropelek soku.
Powinno powstać gęste ciasto, które należy przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką z dużym otworem.
Ciasto wycisnąć kawałki papier do pieczenia posmarowane olejem - nadając mu kształt kółek.
W szerokim rondlu lub na głębokiej dużej patelni rozgrzać olej - tuż nad nim ostrożnie odwracać kawałki papieru spuszczając uformowane ciasto wprost do niego.

Smażyć "gniazda" z obu stron na złoty kolor.
Usmażone odcedzić łyżką cedzakową i ułożyć na ręcznikach papierowych, które wchłoną nadmiar oleju.

Pozostawić do ostygnięcia.
W tym czasie utrzeć cukier puder z sokiem z cytryny i polać gotowe pączki. Odstawić do zastygnięcia lukru.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Iwona32 23.04.2013 08:24
bardzo dobre, łatwy przepis:)
reniatka 07.03.2013 10:48
swietny pomysl na "inne" paczki
Habibi 07.02.2013 13:01
To jest mój ulubiony rodzaj pączków - choć nie przypominają tych tradycyjnych :)
hahanka 06.02.2013 10:41
super wyglądają, może to jest alternatywa dla pączków na jutro:)
Gracer 05.02.2013 16:14
extra !
Monika58 05.02.2013 14:39
smaczne, a ten lukier - ekstra :)
Habibi 05.02.2013 13:29
Zapewne pomysł ten sam - parzone ciasto ptysiowe ;) U nas też mówi się na nie "gniazdka" :)
paulina2157 05.02.2013 13:11
podobne do naszych gniazdek :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat