Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pączki domowe

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

mąka pszenna 5 szklanek
mąka krupczatka 1 szklanka
mleko 2 szklanki
jajko 3 sztuki
cukier 1 szklanka
margaryna 10 dag
ocet 1 łyżka
skórka z cytryny 1/2 sztuki
sól 1/3 łyżeczki
drożdże świeże 10 dag
marmolada
olej do smażenia 1 litr

Lukier

cukier puder 1/2 szklanki
sok z cytryny 1 łyżeczka
gorąca woda

Porada

Część pączków robię z marmoladą z dzikiej róży, część - ze śliwkową. Oczywiście każdy ma swój ulubiony smak. Z tej porcji wyszło mi 38 pączków, więc jest co pojeść. Smacznego!

Przepis i sposób przygotowania na: Pączki domowe

Kroki postępowania

1
Rozczyn: do miseczki wlewam 1 szklankę lekko ciepłego mleka, rozkruszam drożdże, dodaję 2 łyżki cukru, 1 łyżkę mąki - lekko mieszam i pozostawiam do wyrośnięcia.
Krok 1 - Pączki domowe foto
2
Do dużej miski wsypuję obie mąki, cukier, dodaję roztrzepane jajka, ocet, sól - mieszam.
Krok 2 - Pączki domowe foto
3
Wlewam rozpuszczoną - letnią margarynę, resztę letniego mleka, skórkę otartą z cytryny oraz wyrośnięty rozczyn - wszystko mieszam i wyrabiam ciasto.
Krok 3 - Pączki domowe foto
4
Ciasto należy wyrabiać do momentu, aż będzie gładkie, napowietrzone i nie będzie przywierało do ręki (w razie potrzeby można dodać więcej mąki). Nakrywam ściereczką i pozostawiam w ciepłym miejscu na ok. 40 min. do wyrośnięcia.
Krok 4 - Pączki domowe foto
5
Zwykle kładę na miskę drewnianą łyżkę, a na nią ściereczkę, żeby ciasto nie przykleiło się, tym razem tak wyrosło, że wypchało łyżkę z miski.
Krok 5 - Pączki domowe foto
6
Łyżką obtoczoną w mące odrywam porcje ciasta, rozpłaszczam, nakładam marmoladę, sklejam i formuję pączki.
Krok 6 - Pączki domowe foto
7
Stolnicę oprószam mąką i układam pączki, zostawiając odstępy - pozostawiam na 20 minut do wyrośnięcia.
Krok 7 - Pączki domowe foto
8
Dobrze wyrośnięte pączki, znacznie zwiększą swoją objętość.
Krok 8 - Pączki domowe foto
9
W garnku rozgrzewam olej, wkładam po kilka pączków i smażę najpierw jedną stronę na złoty kolor, następnie odwracam na drugą.
Krok 9 - Pączki domowe foto
10
Należy smażyć pączki na niezbyt dużym płomieniu, aby nie były spalone z wierzchu, a surowe w środku.
Lukier: cukier puder mieszam z sokiem cytryny i taką ilością gorącej wody, aby dał się wymieszać, ale był dosyć gęsty.
Ostudzone pączki lukruję.
Krok 10 - Pączki domowe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 05.02.2017 21:48
domowe zawsze bardzo smaczne
irenka 04.02.2017 16:56
słodkie pyszności
Grazyna0211 04.02.2017 12:25
smaczne pączki
Krystyna32 04.02.2017 08:18
bardzo apetyczne
Patrycja33 03.02.2017 22:53
uwielbiam !!! mogłabym je jesc na okrągło :)
Wafelek2601 03.02.2017 22:21
Pyszne pączusie
IKrakowianka 03.02.2017 22:12
wyglądają super!
Renataj 03.02.2017 21:57
Uwielbiam z marmoladą śliwkową, najlepiej jeszcze ciepłe:)
Bożena Matuszczyk 03.02.2017 21:07
Pyszne i kuszące pączki,porywam jednego nie a może dwa.;)
2milutka 03.02.2017 20:58
Ale apetyczne!
Iwusia 03.02.2017 20:38
lubie domowe pączusie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak