Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pączki

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 10 sztuk
cukier puder 1 szklanka
drożdże świeże 100 gram
mleko 2 szklanki
mąka 1 kg
masło 200 gram
dżem truskawkowy
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Pączki

Kroki postępowania

1
Żółtka ucieramy z cukrem pudrem.
Krok 1 - Pączki foto
2
Z drożdży , łyżki cukru , odrobiny mleka i maki robimy rozczyn, i odstawiamy do wyrośnięcia,
Krok 2 - Pączki foto
3
Do miski przesiewamy mąkę , dodajemy pozostałe mleko i rozczyn z drożdży,
Krok 3 - Pączki foto
4
Wyrabiamy ciasto, pod koniec dodajemy roztopione masło i dalej wyrabiamy.
Krok 4 - Pączki foto
5
ciasto zostawiamy do wyrośnięcia
Krok 5 - Pączki foto
6
Następnie delikatnie wałkujemy na ok 1-1,5 cm i odstawiamy do wyrośnięcia.
Krok 6 - Pączki foto
7
Smażymy na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.Wyjmujemy i odsączamy z nadmiaru tłuszczu.
Krok 7 - Pączki foto
8
gotowe przestudzone pączki nadziewamy dżemem.
Krok 8 - Pączki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 03.03.2017 18:04
bardzo lubię
Jagódka77 01.03.2017 17:34
pyszne pączki
Barbara13 01.03.2017 08:08
Najlepsze domowe
Wafelek2601 28.02.2017 21:50
Świetne domowe pączki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak