Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pączki

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 750 g
drożdże 75 g
żółtko jajek 9 sztuk
cukier 1,5 łyżki
mleko 1,5 szklanki
cukier puder 150 g
wódka 1,5 łyżki
sól 0,5 łyżeczki
masło/margaryna 180 g
dżem 1 słoiczek

Przepis i sposób przygotowania na: Pączki

Kroki postępowania

1
Drożdże rozkruszyć w misce z 1,5 łyżką cukru, do tego 2łyżki mąki i 2 łyżki ciepłego mleka i dokładnie wymieszać. Odstawic do podrośnięcia na ok 15 min.
Następnie zmiksować żółtka z cukrem pudrem na jasną puszystą masę. Później do miski wsypujemy mąkę i sól następnie dodajemy masę żółtkową, zaczyn i resztę ciepłego mleka. Chwile zagniatamy w misce i dodajemy masło i wódkę. Zagniatamy jeszcze chwile i wykładamy na stolnicę i zagniatamy ok 10 min i przekładamy do czystej miski i przykrywamy ściereczką i odkładamy do podwojenia objętości.
Krok 1 - Pączki foto
2
Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnice i i chwile rozwałkowujemy na grubość 1-1,5cm i wkrawamy krązki. Ukladamy na stolnicy obsypanej mąką i przykrywamy ściereczką i zostawiamy na ok 45 min do podwojenia objętości.
Krok 2 - Pączki foto
3
UWAGA BY NIE SPALIĆ SMALCU BO WTEDY PĄCZKI BĘDĄ NA ZEWNĄCZ BRĄZOWE A W SRODKU SUROWE


Wyrośnięte pączki smarzyć na rozgrzanym smalcu, aż będą brązowe, po usażeniu odstawić na talerz obłorzony jednorazówkami do odsączenia się z tłuszczu i lekkiego ostygnięcia.
Krok 3 - Pączki foto
4
Gotowe i ostygnięte pączki nadziewać dżemem za pomocą szprycy następnie posypać cukrem pudrem lub polać lukrem

SMACZNEGO!!!
Krok 4 - Pączki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

aniach32 07.05.2014 15:31
Dzięki :D
Milka100 04.03.2014 21:43
apetyczne paczki
Lidzia 04.03.2014 16:58
Pączki, jak ja je lubię.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak