Przepis i sposób przygotowania na: Pączki
Jaji i żółtka roztrzepać z reszta cukru.
Po wyrośnięciu, wlać rozczyn do mąki. Dodać roztopione masło, resztę ciepłego mleka, jaja z cukrem, solą, wódkę. Wszystko wyrobić mikserem (końcówki świderki) przez około 10 minut. Odstawić do wyrośnięcia na około 30- 40 minut.
Cukier puder połączyć z sokiem cytrynowym.
Dżem przełożyć do rękawa cukierniczego.
Po tym czasie lekko zagnieść ciasto podsypując mąkę. Rozgnieść na grubość około 2 cm i wykrajać szklanką kółeczka. Wykrojone kółka odstawić na kolejne 40 minut do podrośnięcia.
Rozgrzać olej, trzymać na małym ogniu. Smażyć z obu stron po 2 minuty pod przykryciem. Wyjmować na ręcznik papierowy.
Jeszcze ciepłe napełniać dżemem i smarować lukrem.