Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pączki

2.0
(8)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 1 kg
drożdże świeże 100 gram
żółtko jajek 6 sztuk
jajko 1 sztuka
cukier 120 gram
masło 120 gram
spirytus 30 ml
mleko 1/2 litra
cukier waniliowy 1 sztuka
sól
konfitura

Przepis i sposób przygotowania na: Pączki

Kroki postępowania

1
Z drożdży, dwóch łyżek cukru, połowy szklanki mleka i dwóch łyżek mąki zrobić rozczyn. Jajka ubić z resztą cukru i cukrem waniliowym. Odstawić do podrośnięcia.
Krok 1 - Pączki          foto
2
Do mąki dodać sól, jajka, rozczyn, spirytus i resztę mleka. Wyrobić gładkie elastyczne, miękkie ciasto. Powinno odchodzić od ręki.
Krok 2 - Pączki          foto
3
Teraz dodać roztopione letnie masło i wyrabiać do pojawienia się pęcherzyków powietrza w cieście. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce.
Krok 3 - Pączki          foto
4
Dobrze wyrośnięte ciasto podwoi swoją objętość.
Krok 4 - Pączki          foto
5
Dłonią umoczoną w mące odrywać małe kawałki ciasta, nakładać łyżeczkę konfitury i sklejać pączki.
Krok 5 - Pączki          foto
6
Smażyć na mocno rozgrzanym smalcu lub oleju na rumiano z obu stron.
Krok 6 - Pączki          foto
7
Wykładać na ręcznik papierowy.
Krok 7 - Pączki          foto
8
Zimne pączki polukrować lukrem, polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem.
Krok 8 - Pączki          foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IwonaDD 08.03.2015 14:41
pychota!!!!!
Krzysztof15 08.03.2015 14:08
pyszne pączusie
Wafelek2601 08.03.2015 11:29
Przepysznie wyglądają
Maridka19 08.03.2015 10:22
Ale smakowicie wyglądają :)
Ewelina1991 08.03.2015 09:47
pyszne pączki
erym 08.03.2015 00:16
rozne rozniaste, super!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak