Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ozorki w galarecie

3.0
(14)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

wołowy ozór 3 sztuki
woda 2 litry
ziele angielskie 5 ziaren
Liść laurowy suszony Prymat 4 sztuki
przyprawa uniwersalna 1 łyżka
Żelatyna wieprzowa Prymat 3 łyżki

Porada

W składnikach zaznaczyłam ozorki wołowe , ale moim zdaniem wieprzowe są lepsze

Przepis i sposób przygotowania na: ozorki w galarecie

Ozorki trzeba umyć i wykroić żyłki, wrzucamy je następnie do wody o gotujemy przez 20 minut. Po tym czasie zmieniamy wodę na czystą, dodajemy ziele angielskie, liść laurowy i przyprawę uniwersalną. W takiej wodzie gotujemy ozorki 2 co najmniej 2 godziny aż będą miękkie. Po ugotowaniu ozorki od razu obieramy ze skóry (jeśli zaczekamy aż ostygną obranie ze skóry będzie trudniejsze). Po obraniu kroimy wzdłuż na plastry.
Z wywaru w którym gotowały się ozorki odlewamy 1,5 szklanki płynu i w gorącym rozpuszczamy żelatynę. Ozorki układamy na półmisku a kiedy galareta z wywaru i żelatyny zacznie gęstnieć polewamy nią ozorki

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Pani Domu 25.02.2015 11:11
smakowały by mi
Lidzia 09.09.2014 07:01
Bardzo lubię.
stan2401 08.09.2014 15:41
też dawno temu jadłem
Wiktoria29 08.09.2014 14:48
@Marta właśnie dlatego je zrobiłam,żeby przypomnieć sobie ten smak, ale to już nie to samo :(
Marta Ryżek-Kalkowska 08.09.2014 14:29
JAK BYŁAM MAŁA TO BARDZO JE LUBIŁAM, TERAZ JUŻ NIE :) ALE CZASEM SIĘ JESZCZE SKUSZĘ :)))

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak