Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

owocowy tunel od Hamrocyka

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 6 szt.
mąka 12 łyżek
cukier 12 łyżek
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
woda 2 łyżeczki
masa
mleko 1 l
mąka 4 łyżki
mąka kukurydziana 4 łyżki
cukier puder 1 szklanka
cukier wanilinowy 1 szt.
brzoskwinie w puszce 3 szt.
kiwi 3 szt
margaryna 250 gram
banan 2 szt.
polewa czekoladowa 2 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: owocowy tunel od Hamrocyka

Kroki postępowania

1
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Wykorzystujemy brytfannę taką możliwie największa , którą mamy dołączoną do piekarnika .Wykładamy ją papierem do pieczenia. Oddzielamy białka od żółtek , białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli, następnie dodajemy cukier, żółtka,mąkę z proszkiem do pieczenia i wodę .Wylewamy na formę pieczemy 20 minut.
Krok 1 - owocowy tunel od Hamrocyka foto
2
W czasie gdy biszkopt się nam piecze można przygotować masę .Z mleka odlac pół szklanki , reszte zagotować , do odlanego dodać 4 łyżki mleka i 4 łyżki majzeny ( mąki kukurydzianej), szklankę cukru pudru i cukier waniliowy. zostawiam do wystygnięcia.Margarynę ucieramy dokładnie , dodajemy po łyżeczce dodajemy budyń , ucieramy do momentu gdy rozetrzemy wszystkie grudki.
Upieczony biszkopt zostawiamy by wystygnął. Następnie kroimy na trzy nierówne części , pierwszą wykładamy formę do babki ja użyłam taką do metrowca .
Krok 2 - owocowy tunel od Hamrocyka foto
3
Formę wykładamy papierem do pieczenia i z największego kawałka biszkopta formujemy łuk na dnie formy
Krok 3 - owocowy tunel od Hamrocyka foto
4
Na dnie wykładamy parę łyżek kremów i układamy banany .Banany przykrywamy kremem i orzekładamy najmniejszym kawałkiem biszkopta, znów nakładamykrem
Krok 4 - owocowy tunel od Hamrocyka foto
5
Na kremie układamy połówki brzoskwiń i w drugim rzędzie obrane kiwi
Krok 5 - owocowy tunel od Hamrocyka foto
6
Owoce przykrywamy kremem i przekładamy biszkoptem , obciążamy ciasto i wkładamy na 3 godziny do lodówki
Krok 6 - owocowy tunel od Hamrocyka foto
7
Po trzech godzinach wyjmujemy delikatnie przykładamy płaski talerz lub deskę i odwracamy ciasto górę polewamy polewą czekoladową .Zostawiamy do zastygnięcia
Krok 7 - owocowy tunel od Hamrocyka foto
8
Kroimy ostrożnie nożem maczanym w gorącej wodzie
Krok 8 - owocowy tunel od Hamrocyka foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Dorota59 02.11.2012 10:35
wow
Lemon 02.10.2012 15:44
świetne
Misiabe 02.10.2012 09:51
fajnie wygląda!
Katarzyna54 02.10.2012 09:06
super
elficzna 02.10.2012 01:22
ciekawy pomysł, fajny i apetyczny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak