Owocowo-bakaliowe risotto

Owocowo-bakaliowe risotto

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ryż

    125 g z jabłkami i rodzynkami
  • woda

    400 ml
  • sól

    szczypta
  • kurkuma

    szczypta
  • masło

    1 łyżeczka
  • wino białe wytrawne

    50 ml
  • bakalie

    100 g
  • miód gryczany

    1 łyżka
  • sok z cytryny

    1 łyżeczki
  • jabłko

    1 sztuka
  • banan

    1 sztuki
  • mandarynki

    2 sztuka
  • serek homogenizowany waniliowy

    150 g
  • cynamon Prymat

    szczypta
  • listki melisy

    do dekoracji
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Owocowo-bakaliowe risotto

Kroki postępowania

Krok 1 - Owocowo-bakaliowe risotto foto
Wodę ze szczypta soli doprowadzić do wrzenia, wsypać ryż, dodać łyżeczkę masła, kurkumę, wlać wino przykryć i gotować 15 minut,od czasu do czasu zamieszać.Gdyby wody okazało się za mało i ryz szybko chłonął można dolać troszkę w trakcie gotowania.Po upływie tego czasu ryż okręcić z garnkiem w koc i zostawić na 10 minut w cieple aby "doszedł"
Krok 2 - Owocowo-bakaliowe risotto foto
Ryż lekko przestudzić wymieszać z mieszanką bakaliową i miodem oraz szczyptą cynamonu.Jabłko umyć -nie obierać ze skórki,pokroić w grubą kostkę, mandarynki i banana obrać ze skórki pokroić na mniejsze kawałki.Skroić sokiem z cytryny.
Krok 3 - Owocowo-bakaliowe risotto foto
Serek rozsmarować na talerzykach ułożyć porcję ryżu-można za pomocą foremek nadać mu dowolny kształt, udekorować dookoła świeżymi owocami i melisą .Podawać.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Ola1young 01.12.2014 12:39
na pewno pyszne danie :)
mysza75 01.12.2014 10:03
też jeszcze nie jadłam na słodko bardzo fajne
Wiktoria29 01.12.2014 09:16
takiego owocowego jeszcze nie jadłam , wygląda smacznie
IZABELA29 01.12.2014 09:05
chętnie się poczęstuję
aginaa 01.12.2014 08:06
smaczne danie
Konczi 01.12.2014 07:30
bardzo ładnie podane - pysznie :))
Ali 01.12.2014 06:49
Wygląda smacznie, zjadłbym :)
IlonaAlbertos 01.12.2014 00:59
Zasmakowałoby mi.
Iwusia 01.12.2014 00:08
smaczne :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat