Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Owocowa tarta

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

owoce 350 g
mąka pszenna 180 g
masło 85 g
sól
budyń waniliowy 1,5 szt
mleko 3,2% 250 ml
galaretka 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Owocowa tarta

Na początku przygotowujemy budyń i galaretkę. 1,5 opakowania budyniu gotujemy z mlekiem na jedną porcję żeby był bardzo gęsty, przygotowujemy galaretkę. Galaretkę wstawiamy do lodówki aby stężała, budyń studzimy. Na ciasto przekładamy go jak jest zupełnie zimny.
Mąkę, wodę, cukier, masło zagniatamy tworząc jednolite ciasto.
Ciasto wkładamy do zamrażalnika na ok 25 minut.
Formę do tarty smarujemy masłem.
ciasto rozkładamy na spód formy. Ja rozkładałam palcami, można też rozwałkować.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok 25 minut.
Spód ciasta należy przestudzić.
Na ciasto przekładamy budyń, wierzch obficie wypełniamy owocami, zalewamy galaretką i wstawiamy do lodówki. Najlepiej jakby ciasto postało w lodówce przez noc.
Smacznego:)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

muffina 03.11.2013 17:31
Bardzo słodka, pyszna jednak pamiętać trzeba o tym budyniu raz zrobiłam z jednego opakowania i się kroić nie dało bo mi się wszystko wylewało było zbyt rzadkie:)
Monika-twin 03.11.2013 16:10
pychotka mnaim
patryska76 03.11.2013 16:08
Palce lizać ;-)
Paolcia 03.11.2013 15:59
mmm słodkości :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak