Owocowa rolada Zewy

Owocowa rolada Zewy

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Dziś proponuję Wam szybką roladę z owocami. Owoców w tym roku jest mnóstwo bo obrodziły, więc można je wykorzystać do słodkich wypieków. Polecam więc upiec takie słodkości.
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajko

    8 sztuk
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • mąka tortowa

    6 łyżek
  • mąka ziemniaczana

    2 łyżek
  • cukier

    0.75 szklanki
  • brzoskwinie

    2 sztuki
  • borówki

    1 szklanka
  • jabłka

    5 sztuk
  • cukier puder

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Głębszą blachę z wyposażenia kuchenki wyłożyć papierem do pieczenia.

Owoce (jabłka i brzoskwinie) pokroić na kawałki. Rozłożyć je w blaszce i posypać borówkami. Lekko oprószyć mąką.

Białka ubić z cukrem, dodawać po jednym żółtku, a potem porcjami dodawać mąki przesiane z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszać.

Ciasto wyłożyć na owocach i wstawić blaszkę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut.

Potem wyjąć blaszkę z piekarnika, położyć ściereczkę i drugą blachę i delikatnie obrócić. Zdjąć papier i zwinąć w ściereczkę roladę, wystudzić. Odwinąć roladę i posypać cukrem pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat