Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Owoce zalewane ciastem biszkoptowym

2.0
(10)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 3 sztuki
cukier 1/2 szklanki
proszek do pieczenia 1.5 łyżeczki
mąka 2/3 szklanki
sól szczypta
jeżyny 1.5 szklanki
banan 2 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Owoce zalewane ciastem biszkoptowym

Piekarnik nagrzewamy do 180st.

Formę (okrągłą) do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia (sam spód), smarujemy masłem i posypujemy mąką. Układamy umyte i osuszone jeżyny i pokrojonego banana.

Żółtka oddzielamy od białek.

Białka wlewamy do miski, wsypujemy ciut soli i ubijamy (można to zrobić mikserem). Stopniowo dodajemy cukier, cały czas miksując, a następnie żółtka. Na sam koniec wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dokładnie łączymy ze sobą.

Ciasto delikatnie wylewamy na owoce i równomiernie rozprowadzamy.

Pieczemy do "suchego patyczka". Ja piekłam je ciut dłużej niż standardowy biszkopt.

Chwilkę ostudzić, a następnie przekręcić do góry nogami i delikatnie zdjąć papier ze spodu. Można posypać pudrem :)

Smacznego :-)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Iwona32 15.03.2013 11:30
prosty przepis;)
iziona 23.07.2012 08:10
Pomysłowo i pysznie.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak