Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Owoce w domowej czekoladzie

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

banan 1 szt.
pomarańcze 2 sztuki
gruszki 2 sztuki
masło 60 g.
mleko 0,5 szklanki
mleko w proszku 1,5 szklanki
cukier 0,5 szklanki
kakao gorzkie 4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Owoce w domowej czekoladzie

Kroki postępowania

1
Wszystkie owoce obieramy i kroimy: pomarańcze dzielimy na cząstki, gruszki w cienkie paseczki a banana w plasterki. Banany skraplamy cytryną, dzięki czemu nie sczernieją.
Krok 1 - Owoce w domowej czekoladzie foto
2
Na średnim ogniu w rondelku podgrzewamy masło, mleko i cukier.
Krok 2 - Owoce w domowej czekoladzie foto
3
Gdy masa zacznie wrzeć, zdejmujemy z ognia, dodajemy kakao, mieszamy i dodajemy mleko w proszku.
Krok 3 - Owoce w domowej czekoladzie foto
4
Gdy czekolada będzie mieć jednolitą konsystencję, wrzucamy nasze owoce i jeszcze raz delikatnie mieszamy.
Krok 4 - Owoce w domowej czekoladzie foto
5
Owoce wymujemy z rondelka (jak widać na zdjęciu- banany poprzekładałam czekoladą gdy ta bardziej stężała), układamy na tacce wyłożonej folią aluminiową i wkładamy do zamrażarki na około 30 minut.
Krok 5 - Owoce w domowej czekoladzie foto
6
Smacznego!

PS. Domowa czekolada, którą robię, nigdy nie stężeje do konsystencji tej kupnej, ale w smaku jest o milion procent pyszniejsza!
Krok 6 - Owoce w domowej czekoladzie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Dorota76 23.01.2014 21:21
wypróbuje napewno
Paolcia 21.01.2014 20:01
bardzo apetycznie wygląda ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak