Przepis i sposób przygotowania na: Owoce pigwowca zasypane cukrem
Owoce pigwy i pigwowca są ze sobą często mylone, ale jedno jest pewne - z jednych i drugich możecie przygotować aromatyczny dodatek do herbaty, wody czy lemoniady. Wystarczy zaledwie dwa składniki, by pigwa z cukrem na zimę zagościła w słoiczkach, a następnie w Waszych spiżarkach.
Kroki postępowania
Przygotować wszystkie składniki. Owoce pigwowca przebrać, umyć i pokroić na mniejsze części, na ćwiartki lub ósemki. Pozbyć się pestek.
Przygotować czyste, wyparzone słoiki. Wkładać owoce do słoików i przesypywać cukrem.
Potrząsając co jakiś czas aby cukier się rozpuścił równomiernie.
Po trzech dniach, gdy cukier się rozpuści i zrobi się sok można wstawić do lodówki i używać jako zdrowy dodatek do herbaty.