Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Owoce morza w wiórkach kokosowych

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

owoce morza 250 g mieszanki
wiórki kokosowe 120 g
bulion 250 ml
śmietana 2 łyżki
cytryna
imbir 3 cm
papryczka chili
czosnek 4 ząbki
cebula dymka ze szczypiorkiem
masło
sól
pieprz
olej
sos ostrygowy 1 łyżka
bagietka

Przepis i sposób przygotowania na: Owoce morza w wiórkach kokosowych

Owoce morza opłukać pod bieżącą wodą i osuszyć. Obrać 3 ząbki czosnku i imbir, drobno pokroić i dodać do owoców morza razem z sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Wymieszać. Odstawić na chwilę.
Bagietkę pokroić na kromki 3 centymetrowe. Na patelni teflonowej rozgrzać 2 łyżki masła i wrzucić bagietki, zrumienić z obu stron. Następnie natrzeć ząbkiem czosnku każdą grzankę.
Do garnuszka wsypać wiórki, wlać bulion i śmietanę. Wszystko posiekać blenderem. Dymkę posiekać i wrzucić na rozgrzany olej, zeszklić, dodać owoce z marynatą, następnie sos ostrygowy. Podgotować 2 minuty i dodać wiórki. Doprowadzić do wrzenia i gotować jeszcze przez 3 minuty. W trakcie mieszać, na koniec doprawić solą i pieprzem. Podawać z grzankami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

RenataZ-et 26.07.2015 21:22
ciekawa propozycja

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak