Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Owalne pączki

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

drożdży 0,5 kostki
mąki 3,5 szklanki
mleko 1 szklanka
soli szczypta
żółtek 5 sztuk
cukru 3 łyżki
octu 2 łyżki
margaryny 0,5 kostki
marmolada
budyń waniliowy

Przepis i sposób przygotowania na: Owalne pączki

Kroki postępowania

1
Margarynę roztopić i ostudzić.Do mleka rozkruszyć drożdze i wymieszać.Wsypać mąkę do miski ze szczyptą soli i cukrem.Wbić żółtka,wlać rozczyn,ocet.Wymieszać.Wlać ostudzony tłuszcz i zagnieść ciasto.Odstawić do wyrośnięcia.
Krok 1 - Owalne pączki foto
2
Stolnicę podsypać mąką wyłożyć ciasto odrywać kawałki i owalnie zrolować.Ułożyć na stolnicy do podrośnięcia pączków.Olej rozgrzać.Usmażyć pączki.
Krok 2 - Owalne pączki foto
3
Budyń ugotować na mleku.Pączki naciąć i wycisnąć marmoladę.Następnie dowolnie udekorować budyniem.
Krok 3 - Owalne pączki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dorotka0000025 30.10.2013 10:39
fajny pomysl

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak