Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Otrębowe placuszki z jabłkiem i orzechami

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jaja 2 szt
mleko 3,2% 1/4 szklanki
otręby owsiane 2 łyżki
otręby pszenne 2 łyżki
zarodki pszenne 2 łyżki
olej do smażenia
orzechy włoskie 0,5 szklanki
jabłko kwaśne 1 kilka szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Otrębowe placuszki z jabłkiem i orzechami

Kroki postępowania

1
Jajka wbijamy do miski i dolewamy mleko. Lekko ubijamy. Jabłko obieramy i ścieramy na grubej tarce. Dodajemy do masy mleczno - jajecznej. Orzechy włoskie siekamy dosyć grubo i wsypujemy do reszty składników. Na koniec dodajemy po 2 łyżki otrębów owsianych, otrębów pszennych i zarodków pszennych. Wszystkie składniki mieszamy i odstawiamy na kilka minut.
Krok 1 - Otrębowe placuszki z jabłkiem i orzechami foto
2
Na patelni rozgrzewamy cienką warstwę oleju i na rozgrzany wykładamy łyżką porcję ciasta, formując małe placuszki. Smażymy na wolnym ogniu na rumiano z dwóch stron.
Krok 2 - Otrębowe placuszki z jabłkiem i orzechami foto
3
Placuszki możemy posypać pudrem lub polać miodem, ale same w sobie są dosyć słodkie, chociaż dietetyczne i zdrowe.
Krok 3 - Otrębowe placuszki z jabłkiem i orzechami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 25.01.2014 15:03
samo zdrowie takie placuszki
matesko 22.01.2014 09:49
zdrowe i smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak