Ostry sos pomidorowy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pomidorów

    8
  • cebule

    2
  • ząbek czosnku

    2
  • cukier

    1/4 szklanki
  • wino czerwone wytrawne

    1/2 szklanki
  • ostra musztarda

    łyżeczka
  • chili

    1/2 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Pomidory ze skurką pokroić na kawałki, cebulę w kostkę, czosnek drobno posiekać. Na patelnię wlać wino i rozpuściś w nim cukier z musztardą i chili, właożyć rozdrobnione jarzyny, gotować na małym ogniu pół godziny. Sos wystudzić, zmiksować, przetrzeć przez plastkikowe sito, aby oddzielić pestki i skurki. Przecier znów zagotować, pzelać do słoiczków i pasteryzować 10 minut.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
JOANNA16 10.04.2014 22:45
super sosik))
Mati13 23.06.2011 21:31
fajny
Beata73 30.09.2010 14:06
bardzo lubię taki sos!
Łucja1 20.09.2010 14:47
wspaniały do dan z mięska i nie tylko!
mamusia1 12.09.2010 15:06
pyszny i aromatyczny! polecam!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat