Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ostra papryka marynowana z poidorkami i czosnkiem

5.0
(46)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

papryczka chili ok 500 g
pomidorki koktajlowe 250 g
czosnek
Pieprz czarny ziarnisty Prymat
ziele angielskie
Liść laurowy suszony Prymat

Zalewa

woda 4 szklanki
ocet 1 szklanka
cukier 8 łyżek
sól 3 łyżki

Porada

Papryczkę przed włożeniem do słoika nakłuwam wykałaczką

Przepis i sposób przygotowania na: Ostra papryka marynowana z poidorkami i czosnkiem

Papryczki myjemy, czosnek obieramy, pomidorki myjemy.
Do słoika wrzucamy po parę ząbków czosnku i parę pomidorków, liść laurowy, dwa ziela angielskie, kilka ziarenek pieprzu czarnego i układamy ciasno papryczkę chilli.
Zalewa:
Do rondelka wlewamy wodę, ocet, wsypujemy cukier i sól. Zagotowujemy i zalewamy słoiki i zakręcamy. Pasteryzujemy 10 min

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ROBOCHŁOP 02.09.2023 14:52
Pewnie to dobry pomysł na taki mix , już za chwilę przetestuję, ale jeżeli chodzi o ten cukier i ocet, to zdanie moje jest uzasadnione, bo od lat konserwuję paprykę tylko słodką . Ocet 10-procentowy w proporcji 1: 7 , sól 1 łyżka, cukier 2 łyżki na litr zalewy i trzyma się bez problemu 2 lata i smakuje i nie truje i nie odwapnia kości, przecież o to chodzi i zamierzam podobnych proporcji użyć jeżeli chodzi o te 2 składniki !
Doradca Smaku 05.09.2023 07:27
Papryka chili wymaga innych proporcji składników, aby uzyskać odpowiednio słodko-kwaśny smak. Jeśli jednak masz sprawdzone proporcje, które chcesz tutaj zastosować to oczywiście możesz :)
ROBOCHŁOP 02.09.2023 14:39
Po kiego grzyba tyle cukru i octu ?
Doradca Smaku 05.09.2023 07:26
Aby uzyskać odpowiedni smak przetworów. Papryczka z tego przepisu wychodzi idealnie słodko-kwaśna. Jeśli wolisz zredukować ilość tych składników - możesz to zrobić.
kloruś 18.10.2014 14:32
fajny przepis. Wart wypróbowania!
Iwusia 16.10.2014 23:30
no, no podoba mi się takie połączenie
norweska20 16.10.2014 23:02
fajnie mieć taki zapasik
gusia1000 16.10.2014 21:24
Dobry przetwór na zime.
gosia1988 16.10.2014 20:29
fajny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak