Ośmiorniczki z rybą

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • filet ryby dowolnej

    1
  • Przyprawa do ryb i owoców morza Prymat

  • sok z cytryny

    1 łyżeczka
  • ciasto francuskie

  • Goździki całe Prymat

  • oliwa

    1 łyżeczka
  • kminek

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Rybę pokroić na kawałeczki średnio wielkości małej łyżeczki .
Skropić oliwą, sokiem z cytryny i posypać przyprawą do ryby .
Ciasto pokroić na kwadraty ok 10x10 cm każdy kwadrat naciąć 7 razy tak by powstało 8 macek ośmiornicy i brzeg ok 3 cm w który zawiniemy kawałeczek ryby.
Zawinąć rybę w ciasto, obrócić głową do góry, wierzchołek zakleić ułożyć na blaszce wyłożonej papierem tak by wszystkie macki były rozpostarte dookoła a na środku głowa.
Wetknąć goździki jako oczy posmarować białkiem i posypać minimalnie kminkiem.

Wstawić do nagrzanego piekarnika ok 200 st. piec ok 15 min do ładnego zrumienienia.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Beata61 04.02.2013 11:33
pomysłowe ;)
Ola1984 04.02.2013 10:16
Świetny pomysł.
anja3107 04.02.2013 10:06
ale ekstra
IwonaDD 04.02.2013 09:47
wow,jakie fajne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat