Ośmiorniczki, Mini kalmary, Krewetki królewskie, Ziemniaczki - Niebo w gębie

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • krewetki królewskie

    500 g
  • kalmary

    20 sztuk
  • ośmiornica

    2 sztuki
  • ziemniaki

    6 sztuk
  • oliwa

    175 ml
  • natka pietruszki

    2 sztuki
  • czosnek

    6 ząbków
  • sok z cytryny

    1 sztuka
  • Sól czosnkowa jodowana Prymat

    1 łyżeczka
  • pieprz

  • roszpunka

    2 garść
  • woda

    2 litry
  • bulion warzywny

    1 kostka
  • ziele angielskie

    3 ziarna
  • Liść laurowy suszony Prymat

    4 sztuki
  • Owoc jałowca cały Prymat

    2 ziarna
  • Przyprawa do ziemniaków i frytek Prymat

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Owoce morza dokładnie myjemy i osuszamy na papierowym ręczniku.
Do garnka z wodą wrzucamy włoszczyznę lub bulionetkę oraz liście laurowe, ziele angielskie i jałowca. Gotujemy do zawrzenia wody. Na pierwszy rzut idą krewetki zanurzamy i po chwili wyławiamy i odkładamy na papierowy ręcznik. To samo później robimy z kalmarami> Krewetki i kalmary max 30 sekund we wrzątku. Na sam koniec powoli zanurzamy maski ośmiornicy tak aby poskręcały się macki, i zanurzamy całą ośmiornicę. Trzymamy we wrzątku około 15-20 minut. Wyjmujemy i kładziemy na papierowy ręcznik.
Naczynie żaroodporne, blaszkę lub brytfankę lekko smarujemy oliwą z oliwek. Układamy na niej umyte i pokrojone w talarki ziemniaki ze skórką i posypujemy przyprawą do ziemniaczków. Później nakładamy nasze owoce morza. Solimy delikatnie i pieprzymy. Następowanie zalewamy zalewą z oliwy, czosnku, pietruszki, cebuli. Blaszkę zakrywamy folią aluminiową i wkładamy całość do rozgrzanego piekarnika 180 stopni z opcją góra dół. Pieczemy 60 minut, po czym po tym czasie zdejmujemy folie i pieczemy na termoobiegu 15-20 minut.

Podajemy na rukoli z dodatkiem limonki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Claudittemisscooking 08.07.2013 21:10
Rafał/Kinga - fakt w restauracji to cena byłaby kosmiczna. Ostatnio byłam i zamówiłam na wypróbowanie ichniejsze krewetki królewskie. eeeeeeeeeeee za 4 krewetki i 3 plamki sosu zapłaciłam grupo ponad 50 zł. ;/
Rafał10 06.07.2013 22:39
cóż za wykwintności! To danie jest w 100% w moim guście... Uwielbiam takie mieszanki owocóe morza, w restauracji słono trzeba by było za to zapłacić. Dosłownie- NIEBO W GĘBIE!
arbuzowo 05.07.2013 19:48
Bardzo lubimy owoce morza - ten przepis jest również bardzo zachęcający
aisoglam 05.07.2013 00:04
Pięknie podane :)
angelika14 04.07.2013 23:16
bardzo wykwintne danie i świetnie podane
beniaminek 04.07.2013 22:46
fajne danie
treonina 04.07.2013 22:16
pięknie podane!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat