Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Oscypek wędzony

3.0
(13)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mleko 10 litrów
Podpuszczki 50
woda
sól
jajko

Przepis i sposób przygotowania na: Oscypek wędzony

10 litrów mleka
5 kropli podpuszczki na 1 litr mleka
Podpuszczkę ( w tym przypadku 50 kropli ) wlewam do 50 ml zimnej przegotowanej wody i dokładnie mieszam.
Mleko wlewam do garnka do niego dolewam wodę wymieszaną z podpuszczką i podgrzewam do temperatury 35 stopni – NIE MOGĘ TEJ TEMPERATURY PRZEKROCZYĆ !!
Jak mleko osiągnie tą temperaturę wyłączam gaz, przykrywam pokrywką garnek i owijam kocami lub ręcznikami.
Po godzinie odwijam z garnka koce i ręczniki oraz ściągam pokrywkę.
Powstały skrzep kroję na kwadraty o boku około 5 mm.
Po przecięciu skrzepu na kawałki garnek z całą zawartością podgrzewam do temperatury 45 stopni aż ser zacznie się kleić.
Ser ugniatam w dłoniach nad garnkiem i formuję z niego kształt ala „jajko”.
Ugnieciony ser wkładam do siatki
Solanka na 3 litry wody daję 150 gramów soli i trzymam w niej sery przez około 20 godzin
Następnie suszę przez około 12 godzin

Wędzenie !!

- wędzarnię wygrzewam w temperaturze 40 – 50 stopni przez około 40 minut
- osuszam serki w temperaturze 30 – 37 stopni
- serki wędzę przez okres około 4 – 5 godzin w temperaturze nie przekraczającej 38 stopni

Łod oscypko nikt nje znikow hoho :!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Urszula4 03.02.2015 18:18
trzeba spróbować
ajrin 09.12.2014 15:45
uwielbiam oscypki...
wioleczka83 13.11.2014 20:53
uwielbiam oscypki
Habibi 30.10.2014 09:32
Kocham oscypki i wędzone sery :)
Ankha 11.05.2014 12:36
A więc tak to wygląda...:)
cukiereczek 08.05.2014 17:51
wspaniały przepis
Kulinarna Ja 28.07.2013 17:45
pyszności!
pycholka 08.07.2013 14:35
Właśnie zabieram się za oscypki, twarog wedzony mam juz przetestowany. Mleko krowie (bo takie mam) ma byc wczesniej przegotowane czy nie?? Z góry dziękuje za odpowiedz :)
Mysiunia 13.04.2013 22:53
iziona - też taki ser robię, więc pozwolę sobie odpowiedzieć na Twoje pytanie :) Ja robię zarówno z mleka koziego jak i krowiego z tym, że ja je odtłuszczam (zbieram wcześniej śmietankę), mleko spokojnie można podgrzać do 37*. Co do podpuszczki ja kupuję na allegro (właśnie dziś złożyłam zamówienie), za 20 ampułek po 1gram każda wraz z przesyłką zapłaciłam 21zł
muffina 12.04.2013 14:35
Uwielbiam jeden z lepszych serów ale jak jest dobrze zrobiony. Podziwiam za wykonanie bardzo pracochłonne. W 100 procentach jestem pewna ze smaczne to;D!
iziona 12.04.2013 14:08
Niesamowity przepis, ale mam pytanie czy takie krowie mleko może być i skąd nabyć taką podpuszczkę ?
Juleczka20 12.04.2013 11:12
uwielbiam oscypki! sama nie odważyłabym sie zrobić
Konczi 12.04.2013 08:05
cudne są ! oj zjadłabym zjadła
Janina 12.04.2013 07:53
Bardzo smaczne te oscypki - hej !
msmors 12.04.2013 07:53
super przepis
kasienka23 12.04.2013 07:30
uwielbiam oscypki, nie spotkałam się jeszcze z przepisem na nie :)
miroslawa 12.04.2013 04:09
rewelacja, ale bym zjadła
migotka28 11.04.2013 22:57
mniam uwielbiam oscypki
treonina 11.04.2013 22:35
chętnie spróbuję zrobić sama :-)
Mati13 11.04.2013 22:20
bardzo smaczny jest,
eMMe 11.04.2013 22:16
Sama nigdy nie pomyślałam nawet o tym żeby zrobić oscypek w domu, świetny pomysł:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak