Orzeźwiająca sałatka z ogórka, kalarepy, kiełków fasoli z sosem z olejem rydzowym Roberta Sowy

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • umyte i pokrojone w plastry śr

    2 szt
  • obrana i pokrojona w plastry k

    1 szt
  • pęczki szczypiorku z młodej ce

    2 szt
  • ulubionych kiełków, np. fasoli

    100 g
  • uprażonych pestek dyni

    1 łyżka
  • sos

  • łyżka świeżo siekanego koperku

    1 szt
  • miodu fasolowego z nektaru kwi

    1 łyżka
  • sól

  • ocet jabłkowy

    1 łyżeczka
  • olej rydzowy

    4 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Robert Sowa poleca:
Wszystkie składniki sałatki delikatnie wymieszać. Olej połączyć z octem, posiekanym koperkiem, miodem i przyprawami, dokładnie wymieszać. Sałatkę skropić sosem bezpośrednio przed podaniem.
Do przygotowania sosu zamiast oleju rydzowego można użyć jogurtu naturalnego.
Sałatka jest idealna na przystawkę lub jako dodatek do pieczonych ryb.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Rycerz 26.12.2013 21:49
Ciekawy pomysł na sos.
Gary Michy 26.06.2013 20:58
Elegancko podana i bardzo apetyczna! :)
mufinka79 26.06.2013 18:32
Wspaniała sałatka - uwielbiam takie połączenia, to moje smaki :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat