Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Orzechowy przepych

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

orzechy włoskie 35 dag
wiórki kokosowe 15 dag
białko 9 szt
cukier kryształ 25 dag
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Masa

żółtko jajek 9 szt
cukier kryształ 9 łyżek
mleko 3,2% 0,5 litra
budynie śmietnkowe 2 szt
masło 1 kostka
galaretka cytrynowa 1 szt
ananas w puszce 1 puszka
delicje 2 opakowania
galaretka pomarańczowa 2 szt

Porada

Wymiary blaszki do pieczenia: 24 x 39cm

Przepis i sposób przygotowania na: Orzechowy przepych

1. Ciasto: Białka ubić z cukrem na sztywno. Dodać wymieszane orzechy z kokosem i proszkiem do pieczenia. Wylać na posmarowaną masłem blaszkę i piec 40min w temp 180 st C. Ostudzić. Biszkopt nasączyć sokiem z ananasów połączonym ze spirytusem.
2. Masa: Żółtka utrzeć z cukrem, dodać budynie i 5 łyżek mleka. Resztę mleka zagotować i wlać utarte żółtka z budyniem. Ostudzić. Masło utrzeć i dodawać po łyżce ostudzonego budyniu. Pod koniec ucierania dodać krzepnącą galaretkę cytrynową rozpuszczoną w 1 szklance wody. Ananasy pokroić w drobniutką kosteczkę i dodać do masy, wymieszać. Masę wyłożyć na biszkopcie. Na wierzch ułożyć delicje - lekko wcisnąć. Zalać krzepnącymi 2 galaretkami pomarańczowymi rozpuszczonymi w 3 szkl wody.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 01.11.2016 05:53
fajne ciasto
Stenka 29.10.2016 22:14
smaczne ciasto
Ola1young 29.10.2016 16:41
pyszne ciacho
Bernadeta1 29.10.2016 16:31
pyszności do kawusi
Krzysztof15 29.10.2016 11:55
Przepysznie
Wafelek2601 29.10.2016 09:29
Bardzo dobre ciasto
Edith85 29.10.2016 09:01
Dobre ciacho
ada.la 29.10.2016 07:23
pyszności
Franciszek 29.10.2016 00:33
dobre do kawy
Patrycja33 28.10.2016 22:13
ciekawe ciacho, nie probowalam jeszcze takiego:-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak