Przepis i sposób przygotowania na: Orzechowy miodownik
Na stolnicę wysypujemy mąkę z cukrem, dodajemy margarynę , miód i śmietanę. Wbijamy jajka, dodajemy proszek do pieczenia i sodę. Zagniatamy gładkie elastyczne ciasto i dzielimy na 2 części. Na blaszce o wymiarach 40X26 cm rozkładamy papier do pieczenia i rozwałkowujemy jedną część ciasta i pieczemy 15 minut w temperaturze 180C. Z drugą częścią ciasta postępujemy tak samo. Studzimy i ściągamy papier uważając aby nie połamać placków.
2.
W 1,5 szklance mleka rozpuszczamy krem karpatkę a pozostałe mleko zagotowujemy. Do gotującego się mleka wlewamy rozrobiony krem i gotujemy często mieszając aby nie było grudek. Studzimy. Zimny krem miksujemy z masłem i wykładamy na jeden blat ciasta i przykrywamy drugim blatem. Wykładamy masę krówkową i posypujemy orzechami.