Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Orzechowiec

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mąka 450 g
cukier 2/3 szkl
żółtko jajek 2 szt
proszek do pieczenia 2 łyżki
masa
mleko 1 szkl
masło 1 kost
powidła śliwkowe 1 słoik
cukier 3 łyżki
Polewa:
jajko 1 szt
cukier 3 łyżki
kakao 3 łyżki
margaryna 0,5 kost
tłuszcz do formy
orzechy mielone 200 g
jajko 2 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Orzechowiec

Kroki postępowania

1
CIASTO KRUCHE
Wsypać do miski mąkę, dodać proszek do pieczenia, wymieszać. Następnie dodać pokrojoną na kawałki margarynę, jajka, żółtka i cukier. Zagnieść ciasto, włożyć do folii i odstawić na 30 minut do lodówki.
Krok 1 - Orzechowiec foto
2
MASA ORZECHOWA
Do rondla wlać mleko, dodać cukier, zagotować. Wsypać do mleka zmielone orzechy i na wolnym ogniu gotować przez ok.8 minut, ostudzić.
Krok 2 - Orzechowiec foto
3
Masło utrzeć w misce, dodawać po łyżce masy orzechowej, cały czas ucierając.
Krok 3 - Orzechowiec foto
4
POLEWA CZEKOLADOWA Do miski wybić jajko, dodać cukier i kakao, zmiksować. Margarynę rozpuścić, gorącą wlewać stopniowo do jajka, ucierając, aż masa zgęstnieje.
Krok 4 - Orzechowiec foto
5
Dwie jednakowe blachy o wymiarach 22x40 cm, nasmarować tłuszczem. Wyjąć ciasto z lodówki, podzielić na 2 części, wyłożyć na blachę i piec w 180 stop na złoty kolor.
Krok 5 - Orzechowiec foto
6
SKŁADANIE CIASTA
Na pierwszej części kruchego placka rozsmarować powidła śliwkowe, przykryć drugą częścią ciasta. Na ciasto wyłożyć masę orzechową, polać ciasto polewą czekoladową, zrobić wzorki na polewie widelcem, udekorować orzechami.
Krok 6 - Orzechowiec foto
7
Smacznego !
Krok 7 - Orzechowiec foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dodi 04.01.2014 17:22
pięknie wygląda
Rycerz
Rycerz 04.01.2014 17:12
Ciekawy przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak