Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
mąka pszenna
50 dag -
masło
20 dag -
jajko
2 sztuki -
miód
2 łyżki -
proszek do pieczenia
1 łyżeczka -
jajko
3 sztuki -
mąka pszenna
2 łyżki -
mąka ziemniaczana
2 łyżki -
cukier
2 łyżki -
orzechy
25 dag -
cukier
10 dag -
masło
10 dag -
orzeszki ziemne
10 dag
Przepis i sposób przygotowania Orzechowiec
Żółtka jaj należy oddzielić od białek, następnie utrzeć je z cukrem, dodawać na zmianę proszek do pieczenia i po łyżce mąki ziemniaczanej i pszennej i po łyżce ubitych białek. Ciasto należy piec przez około 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Orzechy należy drobno posiekać lub zmiksować. Następnie podgrzać w rondelku z miodem, cukrem. Po wystudzeniu należy je zmiksować z masłem roślinnym. Na blat ciasta wylać 1/3 masy, przykryć biszkoptem, wyłoży kolejną 1/3 część masy, przykryć drugim blatem, wyłożyć resztę masy i posypać orzechami.
Komentarze (44)
Załaduj więcej komentarzy (34)