Orzechowiec

Orzechowiec

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    50 dag
  • masło

    20 dag
  • jajko

    2 sztuki
  • miód

    2 łyżki
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • jajko

    3 sztuki
  • mąka pszenna

    2 łyżki
  • mąka ziemniaczana

    2 łyżki
  • cukier

    2 łyżki
  • orzechy

    25 dag
  • cukier

    10 dag
  • masło

    10 dag
  • orzeszki ziemne

    10 dag
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Orzechowiec

Z mąki pszennej, cukru, masła, jajek, miodu, proszku do pieczenia i mleka należy zagnieść jednolite ciasto. Następnie podzielić je na dwie równe części i piec na dwóch blachach w temperaturze 180 stopni na złoty kolor.
Żółtka jaj należy oddzielić od białek, następnie utrzeć je z cukrem, dodawać na zmianę proszek do pieczenia i po łyżce mąki ziemniaczanej i pszennej i po łyżce ubitych białek. Ciasto należy piec przez około 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Orzechy należy drobno posiekać lub zmiksować. Następnie podgrzać w rondelku z miodem, cukrem. Po wystudzeniu należy je zmiksować z masłem roślinnym. Na blat ciasta wylać 1/3 masy, przykryć biszkoptem, wyłoży kolejną 1/3 część masy, przykryć drugim blatem, wyłożyć resztę masy i posypać orzechami.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (44)

artur7 19.12.2013 16:40
lubie ciasta
artur7 01.06.2013 14:31
super ciasto
Wafelek2601 25.12.2012 01:40
Pyszne ciasto
IKrakowianka 03.10.2012 21:12
idealny :)
madi356 19.06.2012 13:26
pyszności
agogo2 03.10.2011 23:40
polecam
Karolina69 28.07.2011 09:02
fajne
Oktawia 02.07.2011 14:06
pewnie jest pyszny :)
Margo1 04.06.2011 00:20
wspaniałe ciasto
Margo1 04.06.2011 00:20
wspaniałe ciasto

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat