Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
jajko
6 szt -
cukier
1 szkl -
mąka
1 szkl -
proszek do pieczenia
1 łyż -
Biszkopt orzechowy:
-
jajko
5 szt -
cukier
5 łyż -
mąka
5 łyż -
orzechy
15 dag -
proszek do pieczenia
1/2 łyż -
masa
-
margaryna
1 szt -
cukier
4 łyż -
budyń śmietankowy
1 op -
galaretka cytrynowa
1 op -
sok z wiśni
1 litr -
galaretka wiśniowa
2 op
Przepis i sposób przygotowania Orzechowe z konfitura
Tak samo robimy drugi biszkopt, dodając orzechy zmielone.
Budyń gotujemy ba wodzie. Do gorącego wsypujemy cukier i galaretkę cytrynową. Mieszamy i studzimy. Miksujemy margarynę, dodając po łyżce zimnego budyniu. Połowę masy wykładamy na jasny biszkopt, przykrywamy biszkoptem orzechowym i smarujemy pozostałą masą. Sok zagotowujemy, rozpuszczamy w nim galaretki wiśniowe, odstawiamy. Na cieście rozsmarowujemy konfiturę i zalewamy tężejącą galaretką.
Komentarze (0)