Orzechowe z konfitura

Orzechowe z konfitura

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajka

    6 szt
  • cukier

    1 szkl
  • mąka

    1 szkl
  • proszek do pieczenia

    1 łyż
  • Biszkopt orzechowy:

  • jajka

    5 szt
  • cukier

    5 łyż
  • mąka

    5 łyż
  • orzechy

    15 dag
  • proszek do pieczenia

    1/2 łyż
  • masa

  • margaryna

    1 szt
  • cukier

    4 łyż
  • budyń śmietankowy

    1 op
  • galaretka cytrynowa

    1 op
  • sok z wiśni

    1 litr
  • galaretka wiśniowa

    2 op
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Białka ubijamy, dodajemy cukier i żółtka. Wsypujemy mąkę z proszkiem. Mieszamy, pieczemy ok.40min w temp160-180st.
Tak samo robimy drugi biszkopt, dodając orzechy zmielone.
Budyń gotujemy ba wodzie. Do gorącego wsypujemy cukier i galaretkę cytrynową. Mieszamy i studzimy. Miksujemy margarynę, dodając po łyżce zimnego budyniu. Połowę masy wykładamy na jasny biszkopt, przykrywamy biszkoptem orzechowym i smarujemy pozostałą masą. Sok zagotowujemy, rozpuszczamy w nim galaretki wiśniowe, odstawiamy. Na cieście rozsmarowujemy konfiturę i zalewamy tężejącą galaretką.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat