orzechowe oczka

orzechowe oczka

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    1,5 szkl
  • masło

    3,4 kostki
  • żółtko jajek

    2 szt
  • cukier puder

    1,2 szkl
  • cukier waniliowy

    1 szt
  • galaretka

    1 szt
  • orzechy mielone

    10 dkg
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania orzechowe oczka

masło zmiksować z cukrami. Dodać żółtka i mąkę oraz orzechy i zagniatamy ciasto. Włożyć na 2 godz. do lodówki. Z ciasta uformować krążki o śr. 2 cm. Ułożyć na brytfance zrobić palcem wgłębienie i upiec 15 min w temp 200C. Galaretkę rozpuśić w 1 szkl wody i po ostudzeniu ciastek wypełnić rowki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Izabela28 23.04.2011 13:58
pyszne ciasteczka, podoba mi się nazwa tych ciasteczek:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat