Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Orzechowa szarlotka z budyniem

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto kruche

mąka pszenna 30 dkg
masło 25 dkg
cukier puder 2 łyżki
jajko 1 szt
żółtko jajek 3 szt
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
sól 1 szczypta
śmietana 2 łyżki
orzechy włoskie 1/2 szklanki

dodatkowo

jabłka 1 kg
budyń waniliowy 2 szt
cukier 3-4 łyżki
żurawina suszona
woda 500 ml
woda 1/2 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Orzechowa szarlotka z budyniem

Kroki postępowania

1
Do miski wsypujemy mąkę dodajemy masło i siekamy.
Krok 1 - Orzechowa    szarlotka   z budyniem foto
2
Do mąki dodajemy pozostałe składniki i mielone orzechy wyrabiamy ciasto;)
Krok 2 - Orzechowa    szarlotka   z budyniem foto
3
Ciasto dzielimy na dwie części mniejszą i większą.
Ciasto chłodzimy
Krok 3 - Orzechowa    szarlotka   z budyniem foto
4
Ciasto wkładamy do tortownicy 30cm nakłuwamy widelcem i pieczemy 175 st około 25 minut
Krok 4 - Orzechowa    szarlotka   z budyniem foto
5
Jabłka obieramy i kroimy w większą kostkę.
W garnku zagotować 500ml wody dodajemy jabłka i chwilę gotujemy .
Możemy też dodać cukier albo nie.
Krok 5 - Orzechowa    szarlotka   z budyniem foto
6
Podgotowane jabłka wyjmujemy łyżką cedzakową i do jabłek dodajemy żurawinę .
Krok 6 - Orzechowa    szarlotka   z budyniem foto
7
Budynie zółte mieszamy w pół szklanki wody i gotujemy na soku który został po jabłkach.
Krok 7 - Orzechowa    szarlotka   z budyniem foto
8
Do gorącego budyniu dodajemy jabłka mieszamy i wylewamy na podpieczone ciasto.
Na górę wykładamy pozostałe ciasto ja powycinałam gwiazdki .
Ciasto wkładamy do piekarnika i pieczemy jeszcze około 45 minut.
Krok 8 - Orzechowa    szarlotka   z budyniem foto
9
Ciasto studzimy w tortownicy do zastygnięcia .

POLECAM!!!
Krok 9 - Orzechowa    szarlotka   z budyniem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Róża1 27.01.2016 10:58
wspaniały przepis !!!!!!!!!!
gosia56 27.01.2016 10:06
Bardzo dziękuję za miłe komentarze;)
Habibi 27.01.2016 08:39
Uwielbiam takie ciasta :) Robię podobne, choć ostatnio nieco o nim zapomniałam - u nas to typowo zimowe ciacho ;)
gusia1000 26.01.2016 22:24
dobre ciasto.
gosia1988 26.01.2016 18:05
smakowicie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak