Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Orzechowa krówka

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 0,5 kg
cukier puder 1/2 szklanki
miód 150 gram
margaryna 125 gram
jajko 2 sztuki
cukier waniliowy 1 opakowanie
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka

Posypka

orzechy włoskie 250 gram
bita śmietana w proszku 2 opakowania

Polewa

masa krówkowa 1 puszka

Porada

Ciasto jest najsmaczniejsze następnego dnia.

Przepis i sposób przygotowania na: Orzechowa krówka

Kroki postępowania

1
Ciasto:
Mąkę przesiać na stolnicę i dodać wszystkie składniki. Zagnieść ciasto i podzielić na dwie równe części, rozwałkować. Dwie identyczne formy prostokątne wyłożyć papierem do pieczenia i przenieść do blach rozwałkowane ciasto. Piekarnik nagrzać do 200 stopni C i upiec placki około 15 minut. Po upieczeniu placki odstawić do ostygnięcia.
Krok 1 - Orzechowa krówka foto
2
Krem śmietankowy
Śmietanę ubić na puszystą masę. Następnie dodać do niej śmiatn-fix. Krem na 15 minut wkładamy do lodówki.
Krok 2 - Orzechowa krówka foto
3
Na jeden z ostudzonych placków rozsmarowujemy krem śmietankowy. Następnie przykrywamy go drugim ostudzonym plackiem. Na wierzch ciasta rozsmarowujemy masę krówkową. Posypujemy orzechami włoskimi.
Na co najmniej godzinę umieszczamy gotowe ciasto w lodówce.

Smacznego:)
Krok 3 - Orzechowa krówka foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

w mojej kuchni 02.10.2016 14:39
Pyszne ciasto
dodi 04.03.2015 09:31
ale pyszności
Barbara777 03.03.2015 23:16
Znacznie prezentuje się
tomek18 03.03.2015 21:14
wspaniałe ciasto :)
ada.la 03.03.2015 20:41
fajne ciasteczko
Hrabina w kuchni 03.03.2015 19:49
Od razu ma się ochotę na kawałek!
IwonaDD 03.03.2015 16:34
pyszne ciasto
Mati13 03.03.2015 16:21
wygląda pysznie
RenataZ-et 03.03.2015 16:01
uwielbiam takie wypieki :)
barbara11561 03.03.2015 15:59
bardzo lubię takie ciasto :)
idealme 03.03.2015 15:44
rozkosz dla podniebienia!
cukiereczek 03.03.2015 15:34
aż ślinka leci od samego patrzenia
Zdzisław 03.03.2015 15:13
takie słodkości lubię
mirosława4 03.03.2015 15:08
bardzo je lubię jeść w przeciwieństwie do pieczenia :)
Agnieszka-87-25 03.03.2015 14:45
wygląda smacznie
Mysiunia 03.03.2015 14:27
uwielbiam to ciacho! a juz tak dawno nie robiłam... ale mam ochotę na kawałeczek :)
Stenka 03.03.2015 14:19
smaczne ciasto
Sroczka 03.03.2015 14:15
Ależ to ciasto pysznie wygląda.
agnieszka214 03.03.2015 14:14
smacznie wyglada mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak