Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Orkiszowe mini pizze z szynką i warzywami

5.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

mąka orkiszowa
4 szklanki
woda letnia
1,5 szklanki
drożdże świeże
40 gram
olej
4 łyżki
sól
1 łyżka
Sklep Prymat
cukier
1 łyżka

Dodatkowo

szynka
150 gram
ser żółty
250 gram
kukurydza w puszce
1 mała puszka
papryka czerwona
1 sztuka
cebula biała
1 sztuka
ketchup pikantny
Zioła prowansalskie suszone Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Orkiszowe mini pizze z szynką i warzywami

Do miski wsypujemy przesianą mąkę, dodajemy sól, cukier, olej, wlewamy drożdże rozpuszczone w letniej wodzie, zagniatamy gładkie ciasto. Przykrywamy bawełnianą ściereczką, pozostawiamy do wyrośnięcia. Szynkę kroimy w paski, ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach, kukurydz e odsączamy z zalewy. Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych, cebule obieramy, kroimy w paski. Gdy ciasto podwoi swoją objętość ponownie zagniatamy, ciasto dzielimy na mniejsze części. Formujemy w kulki, wałkujemy na grubość 0,5cm., smarujemy ketchupem, posypujemy ziołami, układamy szynkę , paprykę, cebulę i kukurydzę, posypujemy żółtym serem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy przez 15-20 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

MałaMi89 30.01.2017 00:17
Fajny pomysł!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak