Orientalna zupa z kurczakiem, krewetkami i mlekiem kokosowym Konrada Birka

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • krewetki 16/20

    8 szt
  • trawa cytrynowa

    1 łodyga
  • pasta TomKa

    1 łyżka
  • sok z cytryny

    2 łyżki
  • piersi z kurczaka

    2 szt
  • kolendra

    1 pęczek
  • cebula

    1 szt
  • marchewka

    1 szt
  • seler

    1/4 szt
  • por

    1 szt
  • ząbek czosnku

    1 szt
  • olej sezamowy

    1 łyżka
  • imbir

    1 łyżeczka
  • ziarna sezamu

    1 łyżeczka
  • pasta Sambal Oelek

    1 łyżeczka
  • limonka

    2 liście
  • rosół z kurczaka

    800 ml
  • mleko kokosowe

    200 ml
  • kiełki

    40 (mieszane)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Konrad Birek poleca:
Na oleju sezamowym podsmażyć pokrojone w słupki warzywa (marchew, seler, por, cebula). Dodać kurczaka, krewetki, czosnek, zmiażdżoną łodygę trawy cytrynowej i liście limonki. Zalać bulionem, doprawić imbirem i pastą sambal oelek. Pod koniec gotowania dodać mleko kokosowe, pastę TomKa, sok z cytryny i pokrojoną kolendrę. Doprawić solą. Podawać ze świeżymi kiełkami i palonymi ziarnami sezamu.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (11)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gosia561 28.04.2014 17:58
ale kremowa
Klausia 04.04.2014 15:01
powiew Dalekiego Wschodu :)
Rycerz 31.12.2013 13:46
Fantastyczna zupa!
bietka 20.10.2013 20:03
ta zupka musi być pyszna :)
Moni_Wwo 12.10.2013 08:15
ostatnio taka za mną chodzi :)
Megg 11.10.2013 20:46
rewelacyjne danie
mufinka79 11.10.2013 18:49
Wspaniała, azjatycka zupa :)
ana1 11.10.2013 16:50
bardzo fajna
IwonaDD 11.10.2013 16:14
chciałabym spróbować :)
ssylwiaa 11.10.2013 16:06
fantastyczna ;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat