Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Oponki z konfiturą

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 250 g
serek homogenizowany 250 g
cukier wanilinowy 1 łyżeczka
cukier 3 łyżki
żółtko jajek 1 szt
ocet 1/2 łyżeczki
sól 1 szczypta
kwaśna śmietana 100 ml
olej
Soda oczyszczona Prymat 1/2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Oponki z konfiturą

Kroki postępowania

1
Oponki te są ciemniejsze, gdyż użyłam mąki pełnoziarnistej. Tak naprawdę przepis jest banalny, gdyż wszystkie składniki oprócz konfitury mieszamy ze sobą i wyrabiamy ciasto. Na stolnicy podsypujemy mąką i rozwałkować ciasto.
Krok 1 - Oponki z konfiturą foto
2
Szklanką wykrawamy kółka a w środku nich kieliszkiem mniejsze kółeczko. Przygotowane oponki smażymy z obu stron w głębokim, rozgrzanym oleju.
Krok 2 - Oponki z konfiturą foto
3
Nadziewamy konfiturą, wstrzykując ją w gotowe oponki. Delikatnie posypujemy cukrem pudrem.
Krok 3 - Oponki z konfiturą foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agnieszka214 04.12.2012 11:21
lubie oponki bardzo
Agnieszka91 22.07.2012 12:59
super pomysł
Kekerboom 22.07.2012 12:51
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak