Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Oponki serowe

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ser biały 1/2 kg
mąka pszenna 1/2 kg
cukier 1/2 szkl
żółtko jajek 4 szt
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
spirytus 1 łyżka
śmietana 18 proc 1 szkl
olej 1 l
cukier puder do posypania

Przepis i sposób przygotowania na: Oponki serowe

Kroki postępowania

1
Do miski wkładamy zmielony ser dodajemy przesianą mąkę pszenną wymieszaną z sodą, oraz cukier , śmietanę, żółtka i spirytus.
Krok 1 - Oponki serowe foto
2
Zagniatamy wszystkie składniki na jednolite ciasto i układamy je na stolnicy posypanej maka pszenną.
Krok 2 - Oponki serowe foto
3
Ciasto rozwałkowujemy na grubość 1,5 cm i wykrawamy krążki szklanką w których kieliszkiem wykrawamy dziurki.
Krok 3 - Oponki serowe foto
4
Rozgrzewamy w garnku olej i smażymy na nim oponki z każdej strony na złotobrązowy kolor. Osuszamy na papierowym ręczniku i posypujemy cukrem pudrem.
Krok 4 - Oponki serowe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Margo1 07.04.2017 19:44
Bardzo je lubię
Krystyna32 31.03.2017 08:29
bardzo apetyczne
Franciszek 31.03.2017 00:20
pyszne do kawki
dodi 30.03.2017 20:54
pysznie wygladaja
olkaaa 30.03.2017 20:04
lubię takie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak