Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Oponki Ewuni

2.0
(10)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 1/2 kg
jajko 2 szt
twaróg 30 dag
cukier waniliowy 1 szt
proszek dopieczenia 2 łyżeczki
margaryna 3/4 szt
spirytus 2 łyżeczki
cukier 1 szklanka
olej 1 litr

Przepis i sposób przygotowania na: Oponki Ewuni

Na stolnicę przesiewamy mąkę dodajemy cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia -mieszamy. Dodajemy twaróg wcześniej 3 krotnie mielony . Dodajemy pokrojona twarda margarynę. Siekamy jak ciasto kruche. Dodajemy jajko spirytus odrobinę soli. Wyrabiamy ciasto. Rozwałkowujemy na ok 0,5 -1 cm wycinamy kółka i wycinamy kieliszkiem w środku małe kółeczka. Olej rozgrzewamy i smażymy oponki. Po usmażeniu wykładamy na ręczniki papierowe. Posypujemy cukrem pudrem.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

aginaa 15.04.2014 15:01
ale apetycznie wygladaja
Andrzej8 25.02.2013 20:13
fajne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak