Oponki

Oponki

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • twaróg

    30dag
  • mąka

    50dag
  • jajko

    2
  • proszek do pieczenia

    2łyżeczki
  • cukier

    1szkl.
  • cukier wanilinowy

  • masło

    5łyżek
  • olej do smażenia

    1l
Wyślij składniki na:
Listonic

Przepis i sposób przygotowania Oponki

Twaróg trzy razy przepuścić przez maszynkę.Mąkę przesiać,połączyć z proszkiem do pieczenia.Dodać posiekane masło,cukier,cukier waniliowy,jajka i twaróg.Wszystkie składniki wyrobić na gładkie ciasto,rozwałkować,szklanką wyciąć krążki.W środku każdego kieliszkiem wyciąć mniejsze kółka.Tłuszcz rozgrzać,porcjami wkładać oponki,smażyć na złoty kolor z obu stron.Przełożyć na papierowy ręcznik.Polewę stopić,z jednej strony posmarować krążki,udekorować paseczkami lukru.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat