Oponki

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • twaróg

    30dag
  • mąka

    50dag
  • jajka

    2
  • proszek do pieczenia

    2łyżeczki
  • cukier

    1szkl.
  • cukier wanilinowy

  • masło

    5łyżek
  • olej do smażenia

    1l
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Twaróg trzy razy przepuścić przez maszynkę.Mąkę przesiać,połączyć z proszkiem do pieczenia.Dodać posiekane masło,cukier,cukier waniliowy,jajka i twaróg.Wszystkie składniki wyrobić na gładkie ciasto,rozwałkować,szklanką wyciąć krążki.W środku każdego kieliszkiem wyciąć mniejsze kółka.Tłuszcz rozgrzać,porcjami wkładać oponki,smażyć na złoty kolor z obu stron.Przełożyć na papierowy ręcznik.Polewę stopić,z jednej strony posmarować krążki,udekorować paseczkami lukru.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat