Oponki

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ser biały

    500 g
  • jajko

    3 szt
  • mąka pszenna

    500 g
  • masło

    1/2 kostki
  • Soda oczyszczona Prymat

    1 łyżeczka
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • cukier puder

    1 szkl
  • ocet

    1 łyżeczka
  • olej do smażenia

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Oponki foto
1. Do dużej miski przesiewamy mąkę z sodą, wbijamy jajka, dodajemy cukier puder, biały ser, masło i ocet wymieszany z proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie zarabiamy dłońmi lub mikserem. Z ciasta formujemy kulę.

2. Z całego kawałka ciasta odrywamy niewielkie jego części, wałkujemy na lekko podsypanym blacie i wykrawamy kółka (można to robić szklanką i kieliszkiem, foremką itp.). Dopiero gdy zużyjemy całe ciasto, rozgrzewamy olej.
Krok 2 - Oponki foto
W wykrojonych kółkach robimy dziurki...
Krok 3 - Oponki foto
3. Oponki smażymy na głębokim oleju z każdej strony na złoty kolor, a następnie osuszamy na ręczniku papierowym. Wystudzone posypujemy cukrem pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Zdzisław 24.03.2015 17:11
takie słodkości lubię
V_kuchareczka 24.03.2015 14:26
rewelacyjnie wyglądają
wyattearp 24.03.2015 14:07
takie lubię !!!!
gosia1988 24.03.2015 10:15
uwielbiam takie słodkości :)
Barbara777 24.03.2015 09:54
bardzo dobre oponki
Maridka19 24.03.2015 08:39
Pyszniutkie , lubię bardzo :)
katerinaJ 24.03.2015 08:29
Pyszności :) dawno robiłam.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat