Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Najnowsze przepisy Michela Morana. SPRAWDŹ

Oponki

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ser biały
500 g
jajko
3 szt
mąka pszenna
500 g
masło
1/2 kostki
Soda oczyszczona Prymat
1 łyżeczka
Sklep Prymat
proszek do pieczenia
1 łyżeczka
cukier puder
1 szkl
ocet
1 łyżeczka
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Oponki

Kroki postępowania

1
1. Do dużej miski przesiewamy mąkę z sodą, wbijamy jajka, dodajemy cukier puder, biały ser, masło i ocet wymieszany z proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie zarabiamy dłońmi lub mikserem. Z ciasta formujemy kulę.

2. Z całego kawałka ciasta odrywamy niewielkie jego części, wałkujemy na lekko podsypanym blacie i wykrawamy kółka (można to robić szklanką i kieliszkiem, foremką itp.). Dopiero gdy zużyjemy całe ciasto, rozgrzewamy olej.
Krok 1 - Oponki foto
2
W wykrojonych kółkach robimy dziurki...
Krok 2 - Oponki foto
3
3. Oponki smażymy na głębokim oleju z każdej strony na złoty kolor, a następnie osuszamy na ręczniku papierowym. Wystudzone posypujemy cukrem pudrem.
Krok 3 - Oponki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Zdzisław 24.03.2015 17:11
takie słodkości lubię
V_kuchareczka 24.03.2015 14:26
rewelacyjnie wyglądają
wyattearp 24.03.2015 14:07
takie lubię !!!!
gosia1988 24.03.2015 10:15
uwielbiam takie słodkości :)
Barbara777 24.03.2015 09:54
bardzo dobre oponki
Maridka19 24.03.2015 08:39
Pyszniutkie , lubię bardzo :)
katerinaJ 24.03.2015 08:29
Pyszności :) dawno robiłam.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak