Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Oponki

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka tortowa 1 kg
jajko 4
cukier wanilinowy 2 opakowania
drożdże 10 dag
mleko 2 szklanki
spirytus 1-1,5 kieliszka
olej 1 litr

Przepis i sposób przygotowania na: Oponki

Z drożdży, odrobiny ciepłego mleka, łyżki cukru i 2 łyżek mąki należy przygotować zaczyn- o gęstości kwaśnej śmietany. Należy postawić go w ciepłym miejscu i poczekać aż wyrośnie. Do mąki dodać rozczyn, jajka, cukier, 2 łyżki oleju, spirytus i wyrobić ciasto. Gdy ciasto będzie odrywało się od rąk należy odstawić je w ciepłe miejsce na 30-40 minut. Gdy ciasto wyrośnie należy je rozwałkować na grubość 1cm - 1,5 cm i szklanka wykroić paczki. Kieliszkiem wykrawamy dziurki w pączkach. Paczki smażymy na rozgrzanym oleju.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ilona_eS 29.12.2013 21:44
oooj zjadlabym takie:)
Marlenka.S 29.12.2013 17:40
bardzo chętnie bym zjadła
Kuchenka 29.12.2013 14:41
apetyczne!!!
Romanowka 29.12.2013 13:44
Oponki są pyszne!
Rycerz
Rycerz 29.12.2013 11:34
Uwielbiam, takie.
smerfna_chatka 29.12.2013 11:31
bardzo smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak