Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Oponki

3.0
(11)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 1/2 kg
twaróg 1/2 kg
cukier kryształ 1/2 szklanki
jaja 3 sztuki
olej do smażenia
cukier puder
sól do smaku
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Oponki

Mąkę mieszamy z sodą, dodajemy zmielony dwukrotnie twaróg, dodajemy cukier, jajka, sól. Zagniatmy ciasto. Wałkujemy, wykrawamy kółka szklanką, w środku małe - kieliszkiem.
Oponki smażymy w dobrze rozgrzanym głębokim oleju na złoty kolor. Osączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku, studzimy. Oprószamy cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adelajda 12.02.2014 18:13
lubię oponki ale rzadko je robię :)
EmciaPichci 30.11.2013 10:42
robię bardzo podobnie :)
margaret 14.11.2013 08:50
lubię takie:)
Ania84 13.11.2013 21:55
u nas też od wiek wieków królują :) i każdy je uwielbia
Ola1984 13.11.2013 20:28
Uwielbiam oponki, robię je trochę inaczej, ale twoje wyglądają pysznie :)
artur7 13.11.2013 19:43
oponki sa mniam
LoLa 13.11.2013 19:03
mama taki mi robiła jak byłam mała
babajaga1969 13.11.2013 18:52
bardzo lubię oponki
Krzysztof15 13.11.2013 18:08
moje ulubione
Ania84 13.11.2013 18:03
to prawda ja też, jeszcze jak takie świeżutkie i mięciutkie to mmmm
lena57 13.11.2013 18:03
mmmm pycha a zwłaszcza z cukrem
joanna30 13.11.2013 17:54
Uwielbiam oponki, mogłabym sie nimi zajadać cały dzień ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak