Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Oponki

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ser biały 60 dag
mąka pszenna 60 dag
cukier 3/4 szkl
jajko 4 szt
sól 1 szczypta
olej do smażenia
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Oponki

Kroki postępowania

1
Mąkę przesiewamy dajemy ser ( można go skruszyć w rękach lub zemleć) i sól.
Krok 1 - Oponki foto
2
Cukier ucieramy z jajkami i sodą.
Krok 2 - Oponki foto
3
Wyrabiamy ciasto, rozwałkowujemy je na grubość 0,5 centymetra i wykrawamy szklanką oponki a w środku dziurki.
Krok 3 - Oponki foto
4
Smażymy na rozgrzanym głębokim oleju na rumiano z obu stron.
Krok 4 - Oponki foto
5
Podajemy posypane cukrem pudrem.
Krok 5 - Oponki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewelina1991 02.06.2014 11:31
ale śliczniutkie
fotoviderek 25.11.2013 07:34
Oponki palce lizać :)
Iwusia 28.10.2013 22:19
uwielbiam oponki, znaczy się ciasteczka a nie oponki po zjedzeniu na brzuszku :))
IZABELA29 15.06.2013 18:24
tak dawno ich nie robiłam
Rybciia 14.06.2013 08:15
uwielbiam :-)
artur7 18.05.2013 14:14
zacheca do zjedzenia
SmakolykiJoanny 15.04.2013 07:55
Pięknie wyglądają takie wyrośnięte pulchne.
probofka 07.04.2013 11:11
jakie pulchniutkie aż palce lizać
reniatka 04.04.2013 15:46
świetne takie jak u mojej babci :)
Poison1988 03.04.2013 23:58
co za niesamowicie kuszący widok :) świetne!
Aannkaa82 03.04.2013 21:30
Uwielbiam oponki.
ewka1978 03.04.2013 14:56
bardzo smakowite

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak