oponki

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • twaróg

    1/2 kg
  • mąka pszenna

    1/2 kg
  • cukier

    1/2 szkl
  • jajko

    4 szt
  • spirytus

    1 łyżeczka
  • olej do smażenia

  • Soda oczyszczona Prymat

    2 łyżeczki
  • cukier puder

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ser przepuścić przez maszynkę. Dodać pozostałe składniki i wyrobić na jednolitą masę. Rozwałkować ciasto na grubość ok 1 cm. Szklanką wycinać kółka, a następnie w ich środku wycinać kółka kieliszkiem lub nakrętką od butelki. Kółka smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju aż do uzyskania złotego koloru. Po przestygnięciu posypać cukrem pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Jodaj 09.07.2012 09:47
pyszne oponki :)
Rybciia 31.05.2012 11:16
mniam mniam :-)
Ewelina47 23.04.2012 09:10
pycha, chyba muszę już zrobić
Gosia20 14.04.2012 18:29
jak ja dawno je jadłam...;(

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat