Opieńki w marynacie

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kapelusze opieniek

    1 kg
  • Liść laurowy suszony Prymat

    2 szt
  • Gorczyca biała cała Prymat

    1 łyżeczka
  • cukier

    2 łyżeczki
  • sól

    1/2 łyżki
  • ocet 10 %

    1/2 szklanki
  • woda

    1 szklanka
  • Pieprz czarny ziarnisty Prymat

    1/2 łyżeczka
  • Ziele angielskie całe Prymat

    1/2 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kapelusze grzybów opłukać, ugotować, odcedzić, przelać zimną wodą i osączyć. Rozłożyć do słoików. Z pozostałych składników ugotować zalewę i zalać nią grzyby. Słoiki zamknąć i pasteryzować 10-15 minut. Odstawić w chłodne miejsce na 2 tygodnie.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
wiola28a 26.07.2012 15:59
uwielbiam moje grzybki mniam
ben-ka 15.03.2012 11:19
a ja się na opieńkach nie znam....nikt mnie nie nauczył zbierać tych grzybków.
Piotr24 29.02.2012 12:32
uwielbiam opieńki, ale jeszcze do słoików nie kładłem.
pacpaw 29.05.2011 16:18
oby w tym roku znowu grzybki nam obrodziły :o)
gacopierz23 03.05.2011 19:20
chętnie bym zjadła
eduszo 03.05.2011 10:59
Uwielbiam je marynowane,jeszcze mam ich zapasy z tamtego roku.
anemon 13.04.2011 07:22
Zazdroszczę Ci takiej dużej ilości grzybów. Opieńki sa bardzo aromatyczne.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat