Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Opieńki w klasycznej marynacie

5.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

grzyby leśne
OPIEŃKI
ocet 10 %
300 ml
woda
1,2 litra
cukier
1/4 szkl.
sól do smaku
Sklep Prymat
Liść laurowy suszony Prymat
Sklep Prymat
Ziele angielskie całe Prymat
Sklep Prymat
Pieprz czarny ziarnisty Prymat
Sklep Prymat
Gorczyca biała cała Prymat
Gorczyca biała cała Prymat
czarna
cebula
czosnek ząbki

Przepis i sposób przygotowania na: Opieńki w klasycznej marynacie

Opieńki oczyścić, odciąć większość nóżki (pozostawiony kawałeczek dla względów estetycznych), obgotować kilka minut i odlać. Przepłukać zimną wodą i dokładnie odsączyć na sicie.

W międzyczasie pokroić w piórka lub półplasterki cebulę. Zagotować wodę z octem, solą i cukrem - dodać przyprawy, cebulę i lekko zgniecione ząbki czosnku. Nakryć garnek i gotować kilka minut.

Do gorącej marynaty włożyć grzybki, krótko zagotować i napełnić słoiki - zakręcić szczelnymi pokrywkami i odstawić dnem do góry. Nakryć grubym ręcznikiem i pozostawić do ostygnięcia.

Nie trzeba pasteryzować.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak