Opiekane polędwiczki z piersi kurczaka w marynacie jogurtowo-koperkowej

Opiekane polędwiczki z piersi kurczaka w marynacie jogurtowo-koperkowej

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Już Wam wspominałam, że uwielbiam polędwiczki z piersi kurczaka, ponieważ po przyrządzeniu są bardziej miękkie i soczyste niż sama pierś. Tym razem postanowiłam przygotować je używając opiekacza i to był doskonały pomysł! Mięso było gotowe w kilka minut i nie musiałam szorować patelni.
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Mięso:

  • polędwiczki z kurczaka

    400 gramów

Marynata:

  • jogurt naturalny

    2 łyżki
  • sos sojowy

    2 łyżki
  • koperek suszony

    1 łyżka
  • papryka słodka

    0.5 łyżeczki
  • papryka ostra

    0.5 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wszystkie składniki marynaty połączyć, a następnie w powstałej mieszance umieścić umyte i osuszone polędwiczki - tak, aby dokładnie był pokryty każdy kawałek.

Całość odstawić do lodówki na około 1 godzinę, a najlepiej na całą noc.

Po tym czasie mięso lekko strzepać z nadmiaru marynaty i ułożyć na rozgrzanym grillu/opiekaczu.

Swoje polędwiczki opiekałam 2-3 minuty. Czas ten jest zależny od wielkości kawałków mięsa, metody oraz użytego sprzętu.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Basiliana

26.11.2018 21:18
Bardzo ciekawy pomysł na marynatę. Tak przygotowane polędwiczki muszą być soczyste i aromatyczne.

Bożena Matuszczyk

26.11.2018 19:59
Przepis na opiekane polędwiczki w takiej marynacie podoba mi się;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat