Omlet z boczkiem i serem żółtym

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajka

    3
  • boczek

    4 plasterki
  • ser żółty

    3 plasterki
  • sól

  • pieprz

  • masło

    1 łyżka
  • woda

    3 (źródlana)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

jajka wybić do miseczki, dodać 3 łyżki wody ( po łyżce na jajko) i 3 szczypty soli ( tak samo jak z wodą). Wymieszać dokładnie i wylać na średniej wielkości patelni z rozgrzanym masełkiem. Przez kilka minut piec na małym ogniu pod przykryciem. Następnie na połowie omletu ułożyć boczek i ser żółty. Omlet ma być od spodu już ścięty i odchodzący od patelni a na wierzchu jeszcze wilgotny(nie ścięty). Następnie składamy omlet na pół tak żeby w środku znalazł się ser i boczek. Pieczemy jeszcze kilka minut na małym ogniu pod przykryciem aż do całkowitego ścięcia jajka.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat